My Blog List

Tuesday, March 27, 2012

ၾကက္ဥနဲ႔ ၾကက္


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjoor19Rg57gX-bObMF2w7vsHX6G25InLSTABsISv-6cm-4ZEvFv1wLNrbw-JoG5MFbTxSfLd34Q3_r_d45KGSOxFvcBHbKOirhvKfjh2yEJlFpRlB4zxhsCRej1TuIQTONicCa7287rr7c/s320-r/babyChick.jpg
နတ္ကိုးကြယ္လို႔ တ႐ုတ္အမဲလို႔ ေခၚတဲ့ ၀က္သား ေ႐ွာင္တယ္။ စပါးစိုက္ေပးလို႔ ႏြားကို မစားဘူး။ သားႀကီး ငါးႀကီး မစားဘူး။ အဲဒီေတာ့ ၾကက္ကိုပဲ စားၾကတယ္။ တခ်ိဳ႕ သတ္သတ္လြတ္ စားတဲ့ သူေတြက ၾကက္ဥေတာ့ စားလို႔ ရလို႔ စားတယ္။ ၾကက္သားနဲ႔ ၾကက္ဥကို စားလို႔ ဘယ္တုန္းကမွ အျပစ္ႀကီးႀကီးမားမား ႐ွိမယ္ မထင္ခဲ့ဘူး။ တေန႔က TV အစီအစဥ္ တစ္ခုၾကည့္လိုက္ေတာ့မွ တစ္သက္လံုး ျမင္ခဲတဲ့ အျမင္ေတြ တစ္မ်ိဳး ျဖစ္သြားတယ္။ အဲဒါကို သင့္ေတာ္သလို ျပန္ေရးလိုက္တယ္။

ၾကက္နဲ႔ ၾကက္ဥ ဘယ္က စရင္ ေကာင္းမလဲ။ ၾကက္ဥက စရေအာင္။ ၾကက္ဥထုတ္ဖို႔ ဥစားၾကက္ေတြကို သပ္သပ္ေမြးၿပီး ၾကက္ဥ ထုတ္ပါတယ္။ ဥစား ၾကက္ေပါက္ကေလးေတြ ဥကေန ထြက္လာတာနဲ႔ အထီးနဲ႔ အမ ခြဲလိုက္ပါတယ္။ အထီးဆိုရင္ ခ်က္ခ်င္း သတ္ပစ္လိုက္ပါတယ္။ ေမြးထားရင္ ေကၽြးရတာပဲ ႐ွိမွာမို႔ပါ။ သတ္တယ္ဆိုတာလည္း ဓါတ္ေငြ႕ေပးၿပီး သတ္တာပါ။ သက္သက္ညွာၫွာ ဆိုၿပီးေတာ့။ အင္မတန္ ခ်စ္စရာ ေကာင္းတဲ့ ၾကက္ေပါက္ေလးေတြကို မ်က္စိထဲ ျမင္ၾကည့္မယ္ ဆိုရင္ေတာ့ ဒီလို အေကာင္ ေပါက္ေလးေတြကို သတ္ဖို႔ မေျပာနဲ႔ ေသသြားရင္ေတာင္ စိတ္ေကာင္းမွာ မဟုတ္ဘူး။ ျမန္မာျပည္မွာေတာ့ ကၽြန္ေတာ္တို႔ ငယ္ငယ္တုန္းက ၾကက္ေပါက္ေလးေတြ လိုက္ေရာင္းပါတယ္။ ဒီလို ဥစားၾကက္ အထီးေလးေတြ ျဖစ္မွာပဲ။ အိမ္မွာ ေမြးထားေသးတယ္။ အေတာ္ ႀကီးလာၿပီးမွ ေသသြားတယ္။ ျမန္မာျပည္မွာပဲ ဒီလို ၾကက္ထီးေပါက္ေလးေတြကို ငံုးေၾကာ္ဆိုၿပီး ညာေရာင္းတာလည္း ႐ွိပါတယ္။ ႂကြတ္ႂကြတ္ ႂကြတ္ႂကြတ္နဲ႔ စားေကာင္းတယ္ ထင္ရမယ္။


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiDagst9uY2966XrL-lhRw3ZVlDGqqo8zBmObcCUicI-CiuiyhbbMJdjJvEkaI37SgjSHBKpoxaz9Yaf629WRrRUHlwQQb094t0P-Ykeu2pkKngwW9zeuVD2EVJLd5Zk80zWHQ1H5EqTbvW/s320-r/battery+cage.JPGမေသဘဲ က်န္ခဲ့တဲ ၾကက္မဟာ ၁၈ ပတ္သားကေန စၿပီး မေသမခ်င္း ေလွာင္အိမ္ထဲမွာပဲ တစ္ႏွစ္ေက်ာ္ေက်ာ္ၾကာ ေနရေတာ့တယ္။ ႏွစ္ေပ ပတ္လည္ ေလွာင္အိမ္ ထဲမွာ ၾကက္မ ၆ ေကာင္ေလာက္ ေနရတယ္။ တစ္ေကာင္အတြက္ ရတဲ့ ေနရာက ႐ွဴးဖိနပ္ဘူး တစ္ဘူးစာေလာက္။ ငွက္တစ္ေကာင္အတြက္ အေတာင္ ျဖန္႔ရတယ္ဆိုတာ ဥစားၾကက္မေတြမွာ မ႐ွိပါဘူး။ အေတာင္ျဖန္႔ဖို႔ ေနေနသာသာ ေပးေတာင္ မလႈပ္ပါဘူး။ လႈပ္လႈပ္႐ွား႐ွား ေနမယ္ဆို အစာပိုေကၽြးရမယ္ေလ။ ၾကက္မေတြ အတြက္ေတာ့ ေလွာင္အိမ္ေ႐ွ႕ ကြန္ေဗရာေပၚက အစာေတြကိုစား ေလွာင္အိမ္ေအာက္က ကြန္ေဗရာေပၚကို ဥေတြဥခ်။ ဒါပဲ သူတို႔ အတြက္ တစ္သက္စာ လုပ္စရာက။ ျပင္ပက ေရာဂါပိုးေတြ မ၀င္ေအာင္ ၾကက္ေလွာင္အိမ္ေတြကို ဂိုေဒါင္လိုမ်ိဳးထဲမွာ ေဆာက္ထားၿပီး ဒီအထဲ ေရာက္လာတဲ့ ၾကက္မတစ္ေကာင္ဟာ ေနေရာင္ကို မျမင္ရေတာ့ပါဘူး။ သဘာ၀တရားအတိုင္း ေနထိုင္ခြင့္ မ႐ွိေတာ့ပါဘူး။ ဥမဥႏိုင္တဲ့ အခ်ိန္ေရာက္မွ ဒီအထဲက ေခၚထုတ္သြားၿပီး သတ္ပစ္လိုက္မွာပါ။ ဥဥ႐ံု ေမြးထား ေကၽြးထားတဲ့ ၾကက္ေတြဟာ အသားအတြက္ေတာ့ စားလို႔ မေကာင္းေတာ့ ပံုစံေျပာင္းၿပီး ေရာင္းၾကပါတယ္။ ၾကက္အူေခ်ာင္းလိုမ်ိဳးေတြ ၾကက္သားမႈန္႔လိုမ်ိဳးေတြပါ။ ယူေကမွာေတာ့ တိရစၧာန္ ေစာင့္ေ႐ွာက္ေရး အဖြဲ႕တစ္ဖြဲ႕က ဒီလို ၾကက္မေတြကို ေမြးစားတာမ်ိဳး လုပ္ေပးပါတယ္။

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj4lbwCQQg8TliR0XL_0kha0TfPo_psfMBcjHyxWOO_DtAIeOzQQV7BnkzSKLlJcROORegnsQXC45uhzGsbnbj8JbQ6znpVpqwaUkjBwtjesMtkY8R0fB88fzyShf48KT_xIlzWR_vaDp83/s320-r/egg+box.jpgဒီလို ေလွာင္အိမ္ေတြကို Battery Cage လုိ႔ေခၚၿပီး ဒါဟာ နည္းပညာ တိုးတက္လာမႈရဲ႕ တစ္စိတ္တစ္ပိုင္းပါ။ ၾကက္ဥေတြကို ဘယ္လို ေစ်းေပါေပါနဲ႔ ထုတ္ရမလဲဆိုတာကို သိပၸံနည္းက် အေကာင္အထည္ ေဖာ္ထားတာပါ။ ဒီေန႔ေခတ္မွာ ကုန္စံုဆိုင္ တစ္ခုကို ၀င္ၾကည့္လိုက္မယ္ဆိုရင္ ၾကက္ဥ ၁၀ လံုး/တစ္ဒါဇင္ ေစ်းဟာ ေခါင္းထဲ ထည့္စရာ မလိုေလာက္ေအာင္ကို ခ်ိဴသာေနပါတယ္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ တစ္စည္းစာထက္ကို နည္းေနပါေသးတယ္။ အသားမစားႏိုင္ မစားခ်င္လို႔ ၾကက္ဥစားမယ္ဆိုရင္လည္း တြက္ေခ်ကိုက္တဲ့ အာသာေျပေစတဲ့ အာဟာရလည္း ျပည့္၀တဲ့ အစားထိုးစရာ တစ္ခုပါ။

လူေတြအတြက္ နည္းပညာဟာ ၾကက္မတစ္ေကာင္အတြက္ေတာ့ ပိုရက္စက္တဲ့ အက်ဥ္းစံ ဘ၀ပါပဲ။ ေလွာင္အိမ္ထဲမွာ က်ဥ္းက်ဥ္းက်ပ္က်ပ္ ေနရလို႔ တစ္ေကာင္နဲ႔ တစ္ေကာင္ ႏႈတ္သီးနဲ႔ မထိုးမိေအာင္ ၾကက္မေတြကို ႏႈတ္သီးတုန္းပစ္ပါတယ္။ ၾကက္ႏႈတ္သီးမွာ အင္မတန္ ခံစားႏိုင္တဲ့ အာ႐ုံေၾကာေတြ ႐ွိလို႔ ႏႈတ္သီးတုန္းခ်ိန္မွာ ၾကက္ဟာ မခံစားႏိုင္ေအာင္ နာက်င္ရပါတယ္။ ေခါင္းမွာ ႐ွိတဲ့ အဂၤါေတြ အားလံုးဟာ အာ႐ုံေၾကာေတြ ပိုမ်ားၿပီး ဦးေႏွာက္နဲ႔လည္း နီးလို႔ အင္မတန္ ခံစားလြယ္တာကို စဥ္းစားၾကည့္ႏိုင္ပါတယ္။

သဘာ၀အတိုင္းဆို တစ္ႏွစ္လုံးေနမွ ဥ ၂၀ အစိတ္ေလာက္ ဥရာကေန ဥ ၂၀၀ ေက်ာ္ ဥေအာင္ အစားေတြထဲမွာ ေဆးေတြ ထည့္ထားပါတယ္။ ဥဥရလြန္းတဲ့ အတြက္ ၾကက္မေတြဟာ ကယ္လစီယမ္ဓါတ္ေတြ ခ်ိဳ႕တဲ့လာပါတယ္။ မလႈပ္မ႐ွား ေလွာင္အိမ္ထဲမွာပဲ ေနရတဲ့ အတြက္ အ႐ိုးေတြကလည္း မသန္ေတာ့ပါဘူး။ ေန႔တိုင္း ေန႔တိုင္း ဥေတြ တႁပြတ္ႁပြတ္ ဥေပးရတဲ့ ၾကက္မတစ္ေကာင္ရဲ႕ ဘ၀ကို စာနာၾကည့္မယ္ ကိုယ္ခ်င္းစာၾကည့္မယ္ဆို ကေလးေမြးဖူးတဲ့ သူေတြက ပိုၿပီး ခံစား တတ္မယ္ ထင္တယ္။ ဒါတင္ အားမရလို႔ ၾကက္ဥေတြကို ပိုႀကီးေအာင္ အစာထဲမွာ ေဆးေတြထည့္ၿပီး ဥေတြကို အႀကီးႀကီးေတြ ျဖစ္ေအာင္ လုပ္မယ္။ ၾကက္ဥအခြံေတြ အႏွစ္ေတြ အေရာင္လွေအာင္ ေဆးေတြ ထည့္ေကၽြးမယ္။

ဒီလို နည္းပညာနဲ႔ ၾကက္ေတြကို ေမြးထားတဲ့ အတြက္ ေမြးျမဴသူမ်ားဘက္က စားရိတ္အမ်ားႀကီး သက္သာသြားပါတယ္။ ၾကက္ဥ အေလအလြင့္ မ႐ွိေတာ့ပါဘူ။ ၾကက္ဥ ကြဲတာ ေပ်ာက္တာ မ႐ွိေတာ့ပါဘူ။ အစာကိုလည္း တစ္ေကာင္ကို ဘယ္ေလာက္ႏႈန္းနဲ႔ တြက္ၿပီး ေကၽြးလို႔ရတဲ့ အတြက္ အတိအက် ေကၽြးခ်င္တာ ေကၽြးလို႔ ရလာပါတယ္။ ထိန္းသိမ္းစားရိတ္ကလည္း အမ်ားႀကီး ေလ်ာ့နည္းသြားၿပီး ၾကက္မအေကာင္ သိန္းခ်ီ ေမြးၿပီး ဥအလံုးေရ သိန္းခ်ီထုတ္ဖို႔ အလုပ္သမားအနည္းငယ္ပဲ လိုေတာ့တယ္။ အဲဒါေၾကာင့္ ၾကက္ဥေစ်းဟာ အင္မတန္ကို သက္သာလာပါတယ္။ ဆူပါမားကတ္ေတြက ေစ်းအခ်ိဳဆံုး သြင္းလာတဲ့ ေမြးျမဴေရးသမားေတြဆီက ၾကက္ဥေတြကို ေပ်ာ္ေပ်ာ္ႀကီးလက္ခံတယ္။ ေမြးျမဴေရးသမားေတြကလည္း ကိုယ့္ၾကက္ဥ ေစ်းႀကီးေနမယ္ဆို တျခားသူကို လက္ကားေရာင္းတဲ့သူေတြက လက္ခံသြားမွာ ဆိုေတာ့ စားရိတ္ကို က်ဥ္းႏိုင္သမွ် က်ဥ္းေအာင္ လုပ္ရတယ္။ ေမြးျမဴ၊ ေရာင္း၀ယ္ေဖာက္ကား၊ ၀ယ္ယူစားသံုးေနသူေတြအတြက္ ၾကက္မတစ္ေကာင္ရဲ႕ ဘ၀ဟာ ဘာမွ် ထည့္စဥ္းစားစရာ မလိုတဲ့ အခ်က္တစ္ခ်က္လို ျဖစ္ေနေတာ့တယ္။

ဒါေၾကာင့္မို႔လို တိရစၧာန္မ်ား ေစာင့္ေ႐ွာက္ေရး အက်ိဳးေဆာင္ေတြက ၾကက္ေတြကို ဒီလို ေလွာင္ခ်ိဳင့္ထဲမွာ ရက္ရက္စက္စက္ ေမြးထားၿပီး ဥဥစားေနတာကို အျပင္းအထန္ ကန္႔ကြက္လာတယ္။ တိုးတက္တဲ့ စနစ္႐ွိတဲ့ ႏိုင္ငံေတြမွာေတာ့ ၾကက္မ ဘယ္ႏွေကာင္အတြက္ ေလွာင္အိမ္ဟာ ဘယ္ေလာက္ က်ယ္ရမယ္ဆိုတာကို ျပဌာန္းထားေပမယ့္ ေလွာင္ခ်ိဳင့္စံ ဘ၀ကေတာ့ မတိုးတက္ပါဘူး။ အီးယူႏိုင္ငံေတြမွာေတာ့ ေနာက္ငါးႏွစ္ေလာက္ၾကာရင္ ၾကက္ေတြကို ဒီလိုေလွာင္ၿပီး ဥထုတ္တဲ့ စနစ္ကို လံုး၀ ခြင့္မျပဳေတာ့ဘူးလို႔ အဆို တင္သြင္း ထားပါတယ္။ ဂ်ာမနီ၊ ဆြီဒင္နဲ႔ ဆြစ္စလန္မွာေတာ့ ဒီလို ေလွာင္ေမြးတာကို တားျမစ္ထားပါၿပီ။
တိရစၧာန္ တစ္ေကာင္ဟာ မူမွန္တဲ့ ျပဳမူလႈပ္႐ွားခြင့္ ႐ွိရမယ္ဆိုတဲ့ အခ်က္ကိုေတာ့ တစ္ကမၻာလံုး နီးနီးက လ်စ္လ်ဴ႐ွဳထားစဲပါ။
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhbTs_oog6M74lyZXOJZJt6ZmCXNgoIRZMLJcOGRk1bjwkN_FHEtmFw5KzLBe4EcROQ7RF3lu31AKm0wNb5MkcXSO57ZMjJape1XmzhBcvuLIqYrdfk8X9uPVeSk28Vsm6HPqS98NBydhV0/s320-r/chicfarm.gifဒီထက္ နည္းနည္း လူသားဆန္တဲ့ ေမြးျမဴနည္းစနစ္ကေတာ့ ၾကက္တင္းကုပ္နဲ႔ ေမြးတာပါ။ ဂိုေဒါင္အ႐ြယ္ တင္းကုပ္ထဲမွာ ေအာက္က ဖြဲလိုမ်ိဳး ခင္းထားၿပီး ေလွာင္အိမ္မပါဘဲ ၾကက္ေတြအားလံုးကို ဒီအတိုင္း ထည့္ထားၿပီး ေမြးတာပါ။ ၾကက္မေတြဟာ အထဲမွာ လႈပ္႐ွား သြားလာလို႔ ရတယ္။ ၾကက္တန္း႐ွိတယ္၊ ဥခင္း ႐ွိတယ္။ အနည္းငယ္ ပ်ံလို႔ရတယ္။ တစ္ေကာင္နဲ႔ တစ္ေကာင္ ႀကိဳက္သလို ေတြ႔လိုရတယ္။ အျပင္ေတာ့ ထြက္ခြင့္ မ႐ွိဘူး။ ၾကက္ေတြ ငွက္ေတြဆိုတာမ်ိဳးကို သိုးေတြ၊ ႏြားေတြလို သိမ္းရတာ လြယ္တာမွ မဟုတ္တာ။ အျပင္ ထြက္ခြင့္ေပးရင္ အလုပ္သမားစားရိတ္ ပိုကုန္မယ္။ ၾကက္ဥေတြ အေလအလြင့္ မ်ားမယ္။ အခုလို တင္းကုပ္နဲ႔ ေမြးတာေတာင္ ၾကက္ဥေတြ ကြဲတတ္ေတာ့ အေလအလြင့္က ႐ွိေသးတယ္။ ၿပီးေတာ့ Battery Cage မွာလိုမ်ိဳး ၾကက္ဥေတြကို ဥခ်လိုက္တာနဲ႔ ကြန္ေဗရာေပၚကေန ေတာက္ေလ်ာက္ စီၿပီး ထုတ္ပိုးတဲ့ ေနရာကို တန္းေရာက္တာမ်ိဳး မဟုတ္ဘူး။ ၾကက္ဥ လိုက္ေကာက္ရမယ္။ ဒီလိုနည္းကိုေတာ့ အလြန္ ရက္စက္တယ္ မေခၚၾကေတာ့ပါဘူး။ ဥပေဒစကားနဲ႔ဆို အက်ယ္ခ်ဳပ္ေပါ့။ ဒီလို ေမြးထားတဲ့ ၾကက္ေတြကဥေတြကို Free Range Egg လို႔ေခၚပါတယ္။

ဒီထက္ ပိုလူသားဆန္မယ့္ နည္းလမ္းကေတာ့ ၾကက္ေတြကို တင္းကုပ္လည္း ေဆာက္ေပးထား။ ေန႔လည္ ေန႔ခင္းဆို စားက်က္မွာလည္း လႊတ္ေပးထားတဲ့ ေမြးျမဴနည္းပါ။ ၾကက္ေတြက အိပ္စရာ႐ွိတယ္။ ဥဥစရာ ေနရာ႐ွိတယ္။ ေန႔ခင္းဆို အျပင္မွာ သဘာ၀အတိုင္း သြားလာ လႈပ္႐ွားလို႔ ရတယ္။ ေျမႀကီးထဲက တီေကာင္၊ ပိုးေကာင္းကို ယက္ရွာၿပီး စားေသာက္လို႔ ရတယ္။ ေနေရာင္ရတယ္။ သဘာ၀ေလ ႐ွဴလို႔ရတယ္။ သြားလာ လႈပ္႐ွားၿပီး ပိုက်န္းမာ သန္စြမ္းတယ္။ ၾကက္မေတြအတြက္ ပိုၿပီး ကံေကာင္းတာကေတာ့ ၾကက္ဖေတြနဲ႔ ေတြ႕ခြင္ ႐ွိတာပါပဲ။ ၾကက္အုပ္ တစ္အုပ္ထဲကို ၾကက္ဖ တစ္ေကာင္ေလာက္ ထည့္ထားေပးတတ္ပါတယ္။ ဒီလို ၾကက္မေတြက ထြက္လာတဲ့ ဥေတြကိုေတာ့ Farm Fresh Egg လို႔ေခၚပါတယ္။ တစ္ခ်ိဳ႕ ၾကက္ၿခံေတြမွာ ၾကက္ေတြကို သဘာ၀ အစားအစာ ေျပာင္းႏွံေတြပဲ ေကၽြးပါတယ္။ ဒီလို ေကၽြးထားတဲ့ Organic ၾကက္ဥေတြက အ႐ြယ္အစား ေသးတတ္ပါတယ္။ ကုန္စံုဆိုင္ဘက္က ၾကည့္မယ္ဆို ဒီလို ၾကက္ဥေတြဟာ ေစ်းအႀကီးဆံုးနဲ႔ အရြယ္အစား အေသးဆံုးပါပဲ။

ကုန္စံုဆိုင္ေတြမွာ ၾကက္ဥေတြကို အမ်ိဳးအစား ခြဲထားၿပီး Cage Egg၊ Free Range နဲ႔ Farm Fresh ဆိုတာကို သိသာစြာ စာတမ္းထိုးထားပါတယ္။ ေစ်းႏႈန္းကလည္း နည္းနည္း ကြာေနပါတယ္။ Cage Egg က ၃က်ပ္ဆိုရင္ Free Range က ၄ က်ပ္၊ Farm Fresh က ၅ က်ပ္ေလာက္နဲ႔ Oragic က ၆ က်ပ္ေလာက္ ေပးရႏိုင္ပါတယ္။ လူ႔သဘာ၀ (ေစ်း)ေပါ- (အ႐ြယ္) ႀကီး- (အရသာ)ခ်ိဳ လိုခ်င္တာဆိုေတာ့ Cage Egg ေတြက အေရာင္းရဆံုးပါ။ ဒီလို ၀ယ္ေနတဲ့ အခ်ိန္မွာ တစ္သက္လံုး ေလွာင္ခ်ိဳင့္ က်ဥ္းက်ဥ္းေလးထဲမွာ ေနရၿပီး ဥဥဖို႔သာသာ ၾကက္မျဖစ္လာရတဲ့ ဘ၀ကို တစ္ခ်က္ေလာက္ေတာ့ ငဲ့ညွာသင့္ပါတယ္။ ဗမာေတြက တစ္ကိုယ္ေရ သမားဆို ႏွစ္ပတ္မွ ၾကက္ဥ တစ္ဒါဇင္၊ မိသားစုဆိုရင္ တစ္ပတ္မွ တစ္ဒါဇင္စားတတ္တာပါ။ ဘုိေတြလို မ်ားမ်ားစားစား ၀ယ္တတ္တာ မဟုတ္ပါဘူး။ စားအုန္းဆီ စားရင္ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္မွာ စိုးလို႔ ေစ်းပိုေပးရတဲ့ ကိုလက္စထေရာနည္းတဲ့ ကင္းတဲ့ ဆီေတြ ၀ယ္စားသလို၊ နည္းနည္း အရသာပိုေကာင္းတဲ့ အစားအစာေတြကို ေစ်းနည္းနည္း ပိုေပးလိုက္ရင္ တန္တယ္ ထင္သလို ၾကက္ဥ၀ယ္တဲ့ အခ်ိန္မွာလည္း ၾကက္ေတြရဲ႕ ဘ၀ကို စဥ္းစားေပးၿပီး ၁ က်ပ္ ၂ က်ပ္ ပိုေပးလိုက္ၿပီး Cage Egg ကို မ၀ယ္ဘူး ဆိုရင္ ကိုယ့္ စည္းစိမ္ မျပဳတ္သြားေပမယ့္ သန္းနဲ႔ ခ်ီေနတဲ့ ၾကက္ေတြရဲ႕ ဘ၀ဟာလည္း သိသိသာသာႀကီး တုိးတက္ ေကာင္းမြန္သြားမွာပါ။ ကိုယ္မ၀ယ္လည္း သူမ်ားက ၀ယ္မွာပဲလို႔ ေတြးမိရင္ေတာ့ တစ္ေယာက္ တစ္ဇြန္း ထည့္ရမည့္ ဆီအိုးထဲမွာ ေရေတြပဲ ႐ွိသလို ျဖစ္ေနမွာပါ။

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEidh2wKmeDgaZ8YnE7zevKcMrD1mTYoTdCbn3UsSeUF36XwSJOLkFMERl3dA6aKpt2zVjGDPwING0mA6MY7AFAL82umXfKxiBydhEKCDtdRZiB6gavHILCJLlzjF080MuZeR1kfSpj71eHN/s320-r/chicken_fresh.jpgအသားစားၾကက္ေတြရဲ႕ ဘ၀ဟာလည္း မလြယ္လွပါဘူး။ သူတို႔ကေတာ့ အသားတိုးေအာင္ ရင္အုပ္ေဖာင္းေအာင္ မ်ိဳးစပ္ ျပဳျပင္ထားတဲ့ ၾကက္ေတြပါ။ ဥစားၾကက္ေပါက္ေတြလိုပဲ ဥကေပါက္တာနဲ႔ စစ္ေဆးၿပီး အနာအဆာ႐ွိတဲ့ ၾကက္ကေလးဆိုရင္ ခ်က္ခ်င္း သတ္ပစ္လိုက္ပါတယ္။ ၿပီးေတာ့ အထူးစပ္ထားတဲ့ အသားတိုး အစာေတြပဲ စားရပါတယ္။ အ႐ြယ္မေရာက္ေသးပဲ အသားေတြ အမ်ားႀကီး ခ်က္ခ်င္းတိုးလာလို႔ သူတို႔ကို သူတို႔ မသယ္ႏိုင္ပါဘူး။ အ႐ိုးေတြက ေကာင္းေကာင္း မေထာက္ပံ့ထားႏိုင္ေတာ့ အ႐ိုးေပ်ာ့ ေရာဂါျဖစ္ၿပီး ေခြလဲ ယိုင္လဲ ျဖစ္ရပါတယ္။ အသည္းတို႔ ႏွလံုးတို႔မွာ အဆီဖံုးတယ္။ ဒီထက္ ပိုဆိုးတာကေတာ့ သူတို႔ဟာ သက္တမ္း အနည္းငယ္ပဲ ေနရပါတယ္။ ၾကက္တစ္ေကာင္ဟာ သဘာ၀အတိုင္း ေနမယ္ဆိုရင္ အနည္းဆံုး ၅ ႏွစ္ကေန ၁၂ ႏွစ္ေလာက္အထိ ေနႏိုင္တာကို အသားစားၾကက္ေတြဟာ ရက္ေပါင္း ၅၀ ေတာင္ ေစ့ေအာင္ မေနရပါဘူး။ တင္းကုပ္နဲ႔ ေမြးရင္ ရက္ ၈၀ေလာက္၊ ၿခံထဲမွာ လႊတ္ေပးထားတာဆို ရက္ ၁၀၀ ေက်ာ္ေလာက္ပဲ ေနရပါတယ္။ ေရာင္းစားဖို႔ အေလးခ်ိန္ျပည့္တာနဲ႔ သတ္ၿပီး ေရာင္းစားပစ္လိုက္တာပါပဲ။ ၾကက္ေတြရဲ႕ ဘ၀ဟာ လူေတြစားဖို႔ သက္သက္ျဖစ္လာရသလို ျဖစ္ေနခ်ိန္မွာ ကိုယ္က နည္းနည္း ၫွာတာေပးမယ္ဆိုရင္ေတာ့ သတၱေလာကႀကီးက အနည္းငယ္ တရားမွ်တ လွပလာမွာပါ။

Farm Fresh ၾကက္ေတြဟာ ပိုခ်ိဳၿပီး ၾကက္ဥေတြဟာလည္း ပိုစားေကာင္းတယ္ ဆိုၾကပါတယ္။ ျမန္မာျပည္မွာေတာ့ ေမြးျမဴေရးၾကက္ (CP ၾကက္)နဲ့ တိုင္းရင္းၾကက္ (ၿခံၾကက္) ဟာ ေစ်းလည္း ကြာ အရသာလည္း ကြာပါတယ္။ ေမြးျမဴေရးၾကက္ေတြက အသားပိုႏူးညံ့ေပမယ့္ ၿခံၾကက္ေတြက ပိုၿပီး ခ်ိဳတယ္ ဆိုၾကပါတယ္။ ေကာလဟာလလို႔ ဆိုေပမယ့္ ျဖစ္ႏိုင္တာ တစ္ခ်က္ကလည္း လူေတြက အသားတိုး ၾကက္ေတြ စားၿပီး ၾကက္သားထဲက ေဆးေတြ ေဟာ္မုန္းေတြေၾကာင့္ လူေတြဟာလည္း အစားေတြ ပိုစားခ်င္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေတြ မထိန္းႏိုင္ ျဖစ္ရတယ္ ဆိုပါတယ္။ ဒါဟာ ခ်က္ခ်င္း ၀ဋ္လည္တာလည္း ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။

(ဒီဘေလာက္က ျမန္မာျပည္က မဖတ္ႏိုင္ပါဘူး။ မဖတ္ပါဘူး။ ဖတ္လည္း လက္ခ်ိဳးေရလို႔ ရပါတယ္။ ႏိုင္ငံရပ္ျခားမွာ ေနေနတဲ့ မိသားစုေတြ အတြက္ပဲ ေရးပါတယ္။ ျမန္မာျပည္ကလူေတြက အတြက္ လစာ တစ္လစာကို ၾကက္ဘယ္ႏွေကာင္ ၾကက္ဥဘယ္ႏွလံုး ၀ယ္ႏိုင္သလဲ။ မိသားစုဟာ အသားကို (ပ႐ိုတင္း) လံုေလာက္ေအာင္ စားရသလားဆိုတဲ့ အခ်က္ေတြကို လံုး၀ ထည့္သြင္း စဥ္းစားထားျခင္းမ႐ွိပါ။ ဒီ Post ကို ဖတ္ၿပီး အနည္းငယ္ စဥ္းစားေပးမယ္၊ ေ၀မွ်ေပးမယ္ဆိုရင္ ေရးရက်ိဳး ပိုနပ္မယ္ ထင္ပါတယ္။ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။)

No comments:

Post a Comment